Назад към архива
10/06/2015| Лечение на смесени урогенитални инфекции с Macmiror

Лечение на смесени урогенитални инфекции с Macmiror

Д-р Александър Заимов
По време на 9-ти Национален конгрес по урология д-р Александър Заимов, изнесе лекция на тема  „Лечение на смесени урогенитални инфекции с участието на Trichomonas vaginalis и Chlamidia trachomatis“. В интервю с него той споделя някои много интерестни данни.

Д-р Заимов, Вие изнесохте лекция по време на IX Национален конгрес по Урология за лечение на смесени урогенитални инфекции с участието на Trichomonas vaginalis и Chlamidia trachomatis. Разкажете ми за тези инфекции.

Trichomonas vaginalis е паразит, а не е микроб, което го прави много труден за лечение. Той е устойчив в околната среда и този тип инфекция може да се пренесе не само при сексуални контакти. Тя може да възникне при ползването на общи кърпи, неизмити вани, басейни. Въпросът е, че щом един от двамата сексуални партньори е получил този причинител, непременно ще го предаде и на другия. При провеждането на лечението е задължително ползването на презерватив дори и при моногамни партньори, защото по този начин се прекъсва предаването на инфекцията от едниния на другия. Има особености във физиологията на Trichomonas vaginalis, които правят лечението му трудно. Единствената група лекарства, използващи се за лечение, са нидазоловите препарати –  metronidazole и tinidazol. Много пъти наблюдаваме в началото на лечението някакъв положителен ефект, след което той се изчерпва, причинителят става резистентен и не можем да довършим лечението. По тази причина е важно използването на nifuratel в тези случаи. Това е втората група лекарства – нитрофурановите препарати, които са активни по отношение на този тип инфекции. Много често инфекциите са комбинирани, с участието и на други причинители, като Chlamidia trachomatis. При нея също съществува проблем, много е ограничен изборът на медикаменти, като ние предварително не можем да прогнозираме ефекта на лекарството, не можем да направим антибиограма, както при обикновените бактерии, защото те са нежизненоспособни извън човешкия организъм. Дори и дестилирана вода би ги унищожила, не можем да преценим кое лекарство ще подейства и това налага смяна на ползваните медикаменти. Тъй като лечението не се изчерпва с един курс, се налага смяна на медикаментите като група лекарства при различните курсове.

Какъв е спектърът на действие на Macmiror?
Той покрива трихомоназните инфекции, хламидиалните инфекции, микоплазмените инфекции, голяма част от грам положителните и грам отрицателните бактерии. Много е актуален при жените в комбинация с Nystatin под формата на вагинални овули (Macmiror Complex) за разлика от глупостите, които рекламират по телевизията, че имам сърбеж, сложих две таблетки и всичко е наред. Това е престъпление, защото този прапарат, за който говорят,  не лекува, той е допълнение към основното лечение на вагиналните инфекции.

Macmiror категорично може да бъде използван като средство на избор при лечение на инфекции, резистентни на metronidazole, и особено при смесени инфекции, предизвикани от Trichomonas vaginalis и Chlamidia trachomatis.

Какви изводи можем да си направим?
Изводите, които можем да си направим, са 2. Когато се касае за сексуално трансмисивна инфекция, да търсим помощта на компетентен лекар, а не да се лекуваме сами, водейки се от телевизионните реклами. Тъй като жените са по-активни в това отношение, те отиват при акушер-гинеколозите, но мъжете трябва да бъдат лекувани от уролог или от андролог. Второто задължително нещо е да се ползва презерватив по време на лечението, докато се докаже, че инфекцията е ликвидирана. Това може да отнеме много време, повече от няколко месеца, понякога се забавят нещата, продължават до година дори. Особено при младите хора, които са сексуално активни и им предстои репродукция, тези инфекции водят до много тежки усложнения, които нарушават при жените проходимостта на тръбите и са много сериозно препятствие за забременяване, също и при мъжете, на които влияят и на еректилната функция. Много мъже с такива инфекции се оплакват от еректилна дисфункция. Когато има сексуален контакт с досега непознат човек, ползването на презерватив е задължително.

Назад към архива
Свързани статии